Automobielbedrijf Kuipers vindt versterking in tweede generatie

BOEKEL – Toeval of niet, maar in het jaar dat zijn vader het automobielbedrijf begon, werd hij geboren. Robert Kuipers maakte in 1983 als vijf maanden oude baby de oprichting van het bedrijf door zijn vader Jan Kuipers niet bewust mee, maar nu staat de 24-jarige jongeman te trappelen om zijn taken binnen het bedrijf op te nemen.

Dat hij iets “in de auto’s” zou gaan doen, stond buiten kijf. Als zevenjarige kon hij zijn moeder al tot wanhoop drijven door met nog meer smeer onder een motorkap uit te komen dan zijn vader. Na zijn opleiding werd hij automonteur bij NobraCars in Uden, de lokale BMW-dealer, maar na 8 jaar daar gewerkt te hebben begon het toch te kriebelen. Het wilde iets eigens, meer zeggenschap. Toen zijn vader en moeder hem een rol in de VOF aanboden hoefde hij niet lang na te denken, hij zag voor zichzelf wel een rol weggelegd in het familiebedrijf. Robert hierover: “Ik kom er wel onder andere omstandigheden in dan mijn vader. Die moest destijds in ’83, in een relatief slechte economisch tijd na het faillissement van zijn werkgever toch de monden van vier kinderen voeden. Onder het motto “van hard werken is nog nooit iemand slechter geworden” heeft hij het bedrijf opgebouwd tot wat het nu is: een goed universeel autobedrijf dat kwaliteit biedt tegen een betaalbare prijs”. Robert denkt niet dat er veel gaat veranderen met zijn intrede: “De basis blijft gewoon hetzelfde: onderhoud, verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s, schadetaxatie en –reparatie. Iedereen kan met alle merken bij ons terecht, hoewel ons pap wel een specialist is op het gebied van Volvo en Mitsubishi. Ikzelf kom uit een BMW-omgeving, maar we zullen altijd een universele garage blijven. Het enige wat er nieuw bijkomt is het onderhouden en afvullen van airco-installaties omdat steeds meer auto’s met een airco uitgerust zijn.”

IJzersterke combinatie Robert is van mening dat hij en zijn vader een ijzersterke combinatie vormen: “Ons pap is het gezicht van het bedrijf, de klanten kennen hem al jaren. Daarnaast heeft hij een jarenlange ervaring in de autotechniek, daar kan ik gewoon nog een hoop van leren. Ikzelf heb ook al de benodigde papieren zoals eerste monteur en APK-keurmeester, maar ik ben ook gecertificeerd op het gebied van STEK (airco’s) en diagnosetechniek. Daarbij ben ik afgelopen zomer ook geslaagd voor de opleiding management autobedrijf aan het ROC in Eindhoven, waarbij een grote nadruk ligt op de technische en bedrijfskundige facetten van de autobranche.” De beide heren blijken elkaar goed aan te vullen, ervaring gecombineerd met de juiste theoretische kennis, jeugdig enthousiasme in juiste banen geleid door levenswijsheid. Dit laatste wordt nog eens beaamd door zijn vader Jan: “Die opleidingen zijn wel belangrijk, maar een voorkeursbehandeling krijgt hij hier niet, ’s morgens gewoon de overall aan en de handjes laten wapperen!”